pomocy
natalia: Dana jest nierówność ax2+bx+c<0 . Zbiorem rozwiązań tej nierówności jest zbiór liczb
rzeczywistych, jeśli:
A. a=0,b=0 i c=0
B. a≠0 i Δ<0
C. a<0 i Δ<0
D. a<0 i Δ>0
16 paź 15:41
ICSP: C
16 paź 15:42
natalia: a mozesz wytłumaczyc?
16 paź 15:44
ICSP: A odpada od razu.
Zostają do wyboru odpowiedzi B,C,D
współczynnik a mówi nam o tym w którą stronę skierowane są ramiona paraboli , a > 0 − ramiona
skierowane do góry. a < 0 ramiona skierowane w dół.
Czyli mówiąc prościej : jeżeli a > 0 parabola na pewno przyjmie pewne wartości dodatnie. Jeżeli
a < 0 to parabola na pewno przyjmie pewne wartości ujemne. W tym momencie odpada odp B
Zostaje więc albo :
a < 0 i Δ < 0
albo
a < 0 i Δ > 0
teraz wystarczy zauważyć że zapis ax2 + bx + c < 0 oznacza ża parabola musi przyjmować same
wartości ujemne − nie może przecinać osi OX − nie może posiadać miejsc zerowych − Δ < 0
Porysuj sobie kilka przykładowych parabol i z rysunków postaraj się zrozumieć ich własności.
16 paź 15:51