pomocy
natalia: Zbiór rozwiązań nierówności x2−bx<0 zawarty jest w przedziale (−1,4) Wynika stąd, że:
A. b∈(−1; 4)
B. b∈〈 −1; 4〉
C. b∈(−1; 0)∪( 0; 4)
D. b∈〈−1 ; 0)∪( 0;4〉
16 paź 15:32
natalia: czy ktos umie to zrobic?
16 paź 15:45
natalia: prosze bardzo o pomoc
16 paź 16:01
natalia: prosze bardzo o pomoc
16 paź 16:01
loitzl9006:
x2−bx<0
x(x−b)<0
x1=0 x2=b
jeżeli b<0 to x∊(b;0) b leży na lewo od zera
jeżeli b>0 to x∊(0;b) b leży na prawo od zera
(b;0) ma być zawarty w (−1;4). Zatem b może być równe −0.9999999999999..., ale −1 już nie.
Inaczej mówiąc, b>−1 (no i oczywiste powinno być, że b<0)
(0;b) ma być zawarty w (−1;4). Zatem b może być równe 3.9999999999999..., ale 4 już nie. Czyli
b<4 a także większy od zera. Gdyby b było mniejsze od zera, np. dla b=−2, to byłby przedział
np. taki:
(0;−2)
czyli głupota
Odp. C
16 paź 16:22