wykonaj działanie
kamcia: Wykonaj działanie. Podaj Dziedzinę. Sprowadz do najprostszej postacji:
1
5
3
a)
+
=
x
x+3
x2+3x
3
2
7
b)
=
+
x−2
x−2
x2−4
1
2
3
c)
+
+
=0
x−1
x+2
x2−x−2
16 paź 15:28
loitzl9006: Dziedzina − mianowniki różne od zera, np. a)
x≠0 i x+3≠0 i x2+3x≠0
Rozwiązujemy powyższe nierówności
x≠0
x≠−3
x(x+3)≠0 → x≠0 i x≠−3
Zatem dziedzina: R \ {−3;0}
1
5
3
+
=
x
x+3
x2+3x
1
5
3
+
=
x
x+3
x(x+3)
sprowadzamy ułamki po lewej do wspólnego mianownika
x+3+5x
3
=
x(x+3)
x(x+3)
6x+3
3
=
x(x+3)
x(x+3)
3(2x+1)
3
=
x(x+3)
x(x+3)
mnożymy na krzyż
3x(x+3) = 3x(2x+1)(x+3)
i skracamy co się da (przez 3x(x+3) )
1 = 2x+1
x=0
b) c) podobna zasada − spróbuj sam.