Całka
Zapominalski: Jak obliczyć całkę:
Całka √1−x2 dx
16 paź 15:27
loitzl9006:
można podstawić x = sin(t) i powinno dalej jakoś pójść (wyznaczasz x2, dx, korzystasz z
jedynki trygonometrycznej)
16 paź 15:31
Zapominalski: okej, dzięki zobaczę czy coś wyjdzie
16 paź 15:32
Zapominalski: a co z dx?
16 paź 15:34
loitzl9006: dx = cos(t) dt
16 paź 15:43
loitzl9006: różniczkujesz stronami równość x=sin(t)
16 paź 15:43
Vereczek: przepraszam ale czy czasem jedynka trygonometryczna nie została obalona?
16 paź 15:47
loitzl9006: Nie, dlaczego?
16 paź 15:48
Vereczek: a praca doktorska mgr z politechniki wrocławskiej ?
16 paź 15:50
Zapominalski: czyli dostane całka cost cost dt? a taką całkę to już wiem jak policzyć. Dzięki!
16 paź 15:50
loitzl9006: Nie widziałem tej pracy...
Całka taka w liczbach rzeczywistych ma sens dla 1−x2≥0 czyli dla x∊<−1;1>
Po podstawieniu funkcją podcałkową będzie 1−sin2t=cos2x i to wyrażenie będzie zawsze
nieujemne, zatem można dokonać uproszczenia
√(cosx)2 = cos x i dojść do całki ∫ cos2x dx
16 paź 15:57
Zapominalski: tak to miałem na myśli tylko, że zmienna t, a nie x.
16 paź 15:59
loitzl9006: no dokładnie t zamiast x
16 paź 16:00
Zapominalski: Doszedłem do momentu 1/2(costsint+t) i teraz musiałbym wrócić do zmiennej x, ale nie wiem jak
takie coś się robi

gdy x=sint
16 paź 16:19
loitzl9006: Licząc ∫ cos
2t dt wykorzystujesz to, że
cos 2t = 2cos
2t − 1
czyli
| | cos 2t + 1 | | cos 2t | | 1 | |
cos2t = |
| = |
| + |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
i rozbijasz na sumę całek
a takie coś jak ∫ cos 2t dt można łatwo policzyć przez podstawienie za 2t
16 paź 16:28
Krzysiek: całkę ∫
√1−x2 dx można policzyć też tak:
| | −x2 | |
∫√1−x2dx=∫(x)' √1−x2 dx =x√1−x2−∫ |
| dx= |
| | √1−x2 | |
| | 1−x2 | | 1 | | 1 | |
x√1−x2−∫ |
| dx+∫ |
| dx =x√1−x2 +∫ |
| dx −∫√1−x2dx |
| | √1−x2 | | √1−x2 | | √1−x2 | |
zatem:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫√1−x2 dx = |
| (x√1−x2 +∫ |
| dx ) = |
| x√1−x2 + |
| arcsinx+C |
| | 2 | | √1−x2 | | 2 | | 2 | |
16 paź 16:35