Podaj procentową zmine początkowej ceny jeśli cene tę
ZEgar9ek: 1.Obniżono o 20% a następnie podniesiono o 20 %
2.podwyższono o 20% a następnie obniżono o 20%
3.Obniżono o 30% a następnie podwyższono o 40%
4.Obniżono o 25%, a następnie podwyższono o 40%
16 paź 15:04
Vinsona: Np.
1. 100 − 20% = 80
80 + 20% = 96
Zmiana procentowa to −4%
2. 100 + 20% = 120
120 − 20% = 96
Zmiana procentowa to −4%
3. 100 − 30% = 70
70 + 40% = 98
Zmiana procentowa to −2%
4. 100 − 25% = 75
75 + 40% = 105
Zmiana procentowa to +5%
16 paź 15:12
pigor: .... otóż, niech
c=100%c − początkowa cena , to np. tak :
1) 120%*80%c= 12*8%c=
96%c , więc cenę początkową c obniżono o 4% ;
2) to jest to samo co w 1), bo 80%*120%c= 80%*120*c=
96%c , c obniżono o 4% ;
3) 140%*70%c= 14*7%c=
98%c , obniżono cenę c o 2% ;
4) 140%*75%c= 14*7,5=
105%c , czyli podwyższono cenę c o 5% . ...
16 paź 15:39