POMOCY! mam nadzieje że wy wytłumaczycie mi to lepiej niż moja nauczycielka;)
Anka: witam, potrzebuje pomocy w zadaniu w którym należy określić , które z poniższych funkcji mają
funkcję odwrotne, znaleźć te funkcje odwrotne i wyznaczyć ich naturalne dziedziny.
Z góry dziękuję za każda pomoc!
y=ax+b
y=(x−1)3
y=cos3x
y=ln2x
y=2 x2
y=1−x1+x
y=x2+1
16 paź 15:04
loitzl9006:
Aby jakaś funkcja posiadała funkcję do niej odwrotną, musi być różnowartościowa. Inaczej − taka
funkcja nie ma funkcji odwrotnej.
Funkcje m.in. liniowe, wielomianowe typu y=ax
n gdzie n jest nieparzyste, np . x
3, 5x
5,
x
9, −4x
7 itd, logarytmiczne, wykładnicze, homograficzne mają swoje funkcje odwrotne.
Funkcje stałe, trygonometryczne, np. cos(x), −3sin(5x+π), wielomianowe typu y=ax
n gdzie n jest
parzyste, nie mają fukcji odwrotnej.
Znalezienie funkcji odwrotnej polega na przekształceniu wzoru y=f(x) do postaci x=f(y), np.
| | 1−x | | −(1+x)+2 | | 2 | |
y= |
| = |
| = |
| −1
|
| | 1+x | | 1+x | | 1+x | |
Pamiętaj, że dziedziną funkcji odwrotnej jest zbiór wartości funkcji wyjściowej.
16 paź 15:29
Anka: mam jeszcze jedno pytanko skąd w przykładzie wzięła sie ta 2?
16 paź 15:36
loitzl9006:
licznik to 1−x
Ponieważ −(1+x)=−1−x
to należy do tego −1−x dodać 2, aby otrzymać 1−x.
16 paź 15:41
loitzl9006: W sumie to taka zabawa akurat przy wyznaczaniu funkcji odwrotnej nie jest potrzebna − możesz
równie dobrze wymnożyć "na krzyż" wprost z danego w zadaniu wzoru funkcji.
16 paź 15:42
Anka: przepraszam że tak Cie męczę ale jak na krzyż? Nie mogę tego zobaczyć
16 paź 15:48
loitzl9006: Pamiętasz proporcje:
| a | | c | |
| = |
| (oczywiście dla b,d≠0)
|
| b | | d | |
i z tej proporcji wynika, że a * d = b * c (po wymnożeniu "na krzyż")
16 paź 15:50
loitzl9006: | | y | |
W swoim przykładzie skorzystaj z tego, że y= |
| |
| | 1 | |
16 paź 15:51
Anka: ooo dzięki wielkie za wytłumaczenie
16 paź 15:57
Anka: y=(x−1)3
y=2 x2
y=ln2x
może ktoś pomóc
16 paź 16:16