waleccccccc
pilo: Odpowiednio zwijając prostokąt o bokach 16 i 9π, można utworzyć powierzchnię boczną walca o
wysokości 16 lub walca o wysokości 9π. Objętość, którego z tych walców jest liczbą wymierną?
16 paź 14:59
loitzl9006:
aby powstał walec o wysokości h i średnicy d, potrzebny jest do tego prostokąt o wymiarach: h
x πd. (πd to obwód okręgu)
| | πd2 | |
Zatem jeśli 16=h, i 9π=πd, to d=9 czyli V= |
| *h = 4π*92 czyli niewymierna bo jest π
|
| | 4 | |
| | 16 | |
Teraz druga opcja: 9π=h i 16=πd, z tego masz d= |
|
|
| | π | |
| | πd2 | | | | 256 | |
V= |
| *h = |
| *9π = |
| *9π − liczba wymierna (π się skróci, |
| | 4 | | 4 | | 4π | |
zostaną liczby całkowite w liczniku i mianowniku)
16 paź 15:13