Oblicz wysokość stożka, jeżeli jego tworząca ma długość 20 cm, a pole powierzchn
marcin: Oblicz wysokość stożka, jeżeli jego tworząca ma długość 20 cm, a pole powierzchni całkowitej
stożka wynosi 80 cm2. wynik podaj z dokladnoscia do 0,001 cm
16 paź 14:57
loitzl9006:
Pc=80
l=20
Pc=πr(r+l)
πr2+πlr−Pc=0
wstawiamy dane, wyliczamy r z równania kwadratowego, potem wybieramy dodatnie r, a następnie
wyliczamy h z trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych r, h, i przeciwprostokątnej l.
Dopiero potem zaokrąglamy.
16 paź 15:04