matematykaszkolna.pl
Obalenie Prawa Kris_garg: Próba obalenia prawa de morgana : Mianowice rozwiazujac zadanie natknołem sie na cos takiego : https://matematykaszkolna.pl/strona/2037.html W tym zadaniu zkorzystano z tegoz prawa ja nieznajac tego prawa zrobilem to zadanie lekko partyzancko i wyszło mi cos takiego : Dane są : P(A' ∩ B') = x P(A') = 1/3 P(B')=1/4 P(A ∩ B) = 1/2 Obliczyłem z własności P(A ∪ B) = 1/3 + 1/4 − 1/2 = 1/12 czyli tyle samo co jest w odpowiedzi do tego zadania ! Wniosek P(A ∪ B) = P(A' ∩ B') PS: próbowałem z innymi liczbami i też wychodzilo
10 maj 22:41
Kris_garg: może sie ktoś wypowiedziec bo nie wiem czy zawsze mozena z tego korzystac , czy wogóle można z tego korzystać
10 maj 22:57
Mickej: ja bym skomentował ale tylko jedno słowo przychodzi mi do głowy. Ulubione słowo Housa
10 maj 22:59
Kris_garg: Dobry jest ten serial ale nie kojarze jego ulubionego słowa jak jestes taki madry to wykaz ze to nie prawda , podkładajac inne liczby wychodzi wiec musi cos w tym byc
10 maj 23:08
Kapitan Bomba: a mi sie nasuwa inne powiedzenie
10 maj 23:09
Bogdan: Nieprawdziwe jest stwierdzenie: P(A∪B) = P(A'∩B'). Natomiast zachodzi: P(A∪B) + P(A'∩B') = 1
10 maj 23:10
Damian: ULUBIONE SŁOWO HAUSA.... wiem bo oglądam emotka IDIOT = DEBIL tu też IDIOTA... dowolne tłumaczenie emotka oczywiście nikogo nie obrażam emotka
10 maj 23:18
Jakub: Uściślę słowo Bogdana Zakładam, że równanie, które zaproponowałeś jest prawdziwe P(A∪B) = P(A'∩B') P(A∪B) = P((A∪B)') < − z prawa De Morgana P(A∪B) = 1 − P(A∪B) 2P(A∪B) = 1 /:2 P(A∪B) = 12 Tak więc zapropowane przez ciebie równanie jest prawdziwe tylko w jednym przypadku gdy P(A∪B) = 12. Tak się akurat składa, że to jest wartość z zadania. WNIOSEK Jak tworzysz nowe prawo to sprawdź, je we wszystkich możliwych przypadkach, a nie tylko w jednym. Wtedy to prawo okaże się prawdziwe.
10 maj 23:32
Kris_garg: NIestety próba obalenia nieudana ,a już szukałem muszki na rozdanie nagród Nobla
10 maj 23:39
Damian: emotka za chęci emotka
10 maj 23:40
Bogdan: Nie przyznaje się nagrody Nobla z matematyki.
10 maj 23:43