Obalenie Prawa
Kris_garg: Próba obalenia prawa de morgana :
Mianowice rozwiazujac zadanie natknołem sie na cos takiego :
https://matematykaszkolna.pl/strona/2037.html
W tym zadaniu zkorzystano z tegoz prawa ja nieznajac tego prawa zrobilem to zadanie lekko
partyzancko i wyszło mi cos takiego :
Dane są :
P(A' ∩ B') = x
P(A') = 1/3
P(B')=1/4
P(A ∩ B) = 1/2
Obliczyłem z własności
P(A ∪ B) = 1/3 + 1/4 − 1/2 = 1/12
czyli tyle samo co jest w odpowiedzi do tego zadania !
Wniosek

P(A ∪ B) = P(A' ∩ B')

PS: próbowałem z innymi liczbami i też wychodzilo
10 maj 22:41
Kris_garg: 
może sie ktoś wypowiedziec bo nie wiem czy zawsze mozena z tego korzystac , czy wogóle można
z tego korzystać
10 maj 22:57
Mickej: ja bym skomentował ale tylko jedno słowo przychodzi mi do głowy. Ulubione słowo Housa
10 maj 22:59
Kris_garg: Dobry jest ten serial ale nie kojarze jego ulubionego słowa

jak jestes taki madry to wykaz
ze to nie prawda , podkładajac inne liczby wychodzi wiec musi cos w tym byc
10 maj 23:08
Kapitan Bomba: a mi sie nasuwa inne powiedzenie
10 maj 23:09
Bogdan:
Nieprawdziwe jest stwierdzenie: P(A∪B) = P(A'∩B').
Natomiast zachodzi: P(A∪B) + P(A'∩B') = 1
10 maj 23:10
Damian: ULUBIONE SŁOWO HAUSA.... wiem bo oglądam

IDIOT = DEBIL tu też IDIOTA... dowolne tłumaczenie

oczywiście nikogo nie obrażam
10 maj 23:18
Jakub: Uściślę słowo Bogdana
Zakładam, że równanie, które zaproponowałeś jest prawdziwe
P(A∪B) = P(A'∩B')
P(A∪B) = P((A∪B)') < − z prawa De Morgana
P(A∪B) = 1 − P(A∪B)
2P(A∪B) = 1 /:2
P(A∪B) = 12
Tak więc zapropowane przez ciebie równanie jest prawdziwe tylko w jednym przypadku gdy P(A∪B) =
12. Tak się akurat składa, że to jest wartość z zadania.
WNIOSEK
Jak tworzysz nowe prawo to sprawdź, je we wszystkich możliwych przypadkach, a nie tylko w
jednym. Wtedy to prawo okaże się prawdziwe.
10 maj 23:32
Kris_garg: NIestety próba obalenia nieudana ,a już szukałem muszki na rozdanie nagród Nobla
10 maj 23:39
Damian: 
za chęci
10 maj 23:40
Bogdan:
Nie przyznaje się nagrody Nobla z matematyki.
10 maj 23:43