| π | ||
arcsin(x) + arcsin(2x) = | ? | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
Wiem, że x∊[− | , | ] | ||
| 2 | 2 |
a wiesz może, w jakiej książce, zbiorze znajdę takie równania cyklometryczne?
Wszystkie popularne zdają się pomijać to zagadnienie
| 1 | 3 | 2 | ||||
1.sin[ | arcctg(− | )] Odp. | ||||
| 2 | 4 | √5 |
| 1 | 4 | |||
2. ctg[ | arccos(− | )] Odp. √3/11 | ||
| 2 | 7 |
| √3 | 1 | √3 | ||||
3. tg(5*arctg | − | arcsin | ) Odp. −1 | |||
| 3 | 4 | 2 |
| √2 | π | |||
1. arctg(3 + 2*√2) − arctg | = | |||
| 2 | 4 |
| 4 | 5 | 16 | π | |||||
2. arcsin | + arcsin | + arcsin | = | |||||
| 5 | 13 | 65 | 2 |
| π | ||
2. arctg(x + 2) − arctg(x + 1) = | Odp. x1 = −2 , x2 = −1 | |
| 4 |
| 1 | π | |||
3. 2*arctg | − arctg(x) = | Odp. x = 1/7 | ||
| 2 | 4 |