Wyznaczyć wartość
Tosia: Wyznaczyć wartości a i b, dla których liczba 1 jest co najmniej podwójnym pierwiastkiem
wielomianu.
W(x)=3x4−6x3+ax2+4x+b
16 paź 10:53
ICSP: pochodne znasz ?
16 paź 10:54
aniab: raczej nie.. albo hornerem albo dzielenie
16 paź 10:56
ICSP: albo
16 paź 10:57
aniab:
1+a+b=0
−2−2a=0
a=−1
b=0
16 paź 10:58
aniab: ja tam zazwyczaj hornera lecę
16 paź 10:59
ICSP: to szkoda że lecisz Hornera

a = 1
b = −2
popraw swoje rozwiązanie
16 paź 11:03
aniab: tak..−2+2a=0 na kartce miałam dobrze..ale to wklikiwanie mnie zazwyczaj zniechęca i rozprasza
;>
16 paź 11:05
aniab: no to co jeszcze przy pierwiastku podwójnym..bo jak 2 różne to wygodniej podstawić
16 paź 11:06
ICSP: układ równań można łatwo i prosto ułożyć
16 paź 11:09
aniab: pierwsze równanko W(1)=0 a drugie?
16 paź 11:09
ICSP: pudło z pierwszym xD
16 paź 11:11
aniab: to nie mam pomysłu
16 paź 11:15
ICSP: NIe smuć się

Może kiedyś wpadniesz na fajny pomysł
16 paź 11:21
aniab: pewnie nie.. bo częściej mi są potrzebne uniwersalne schematy niż fajne pomysły
16 paź 11:25
Aga1.: A co to znaczy co najmniej podwójnym?
w(x)=(x−1)2(cx2+dx+e)
Wykonaj działania i porównaj odpowiednie współczynniki
( nie wiem, czy tak jest najprościej)
ICSP , zdaje się,że jesteś specjalistą od wielomianów i nie tylko .
16 paź 11:26
ICSP: to jest uniwersalny schemat
16 paź 11:26
ICSP: Aga1 pomysł dobry. Tylko zapytam się :
Po co wymnażać skoro są gotowe wzorki ?
16 paź 11:27
Aga1.: A jak się nie zna gotowców?
16 paź 11:28
Jolanta:
3x2−2
3x4−6x3+ax2+4x+b : x2−2x+1
−3x4+6x^^3−3x2
(a−3)x2+4x+b
2x2 −4x+2
a−3=−2 b=−2
a=1
16 paź 11:29
ICSP: Jak się nie zna gotowców robimy na około
16 paź 11:30