matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice funkcji
ekonomista:
Oblicz granice funkcji w nieskończoności:
x−1
lim x→
∞
3−3x−x
2
P.S. Może ktoś wytłumaczyć
16 paź 09:48
aniab:
https://matematykaszkolna.pl/strona/320.html
i ogólnie tak jest że jeżeli najwyższa potęga licznika jest mniejsza od mianownika to granicą jest 0
16 paź 10:01
Patronus:
a liczy się to tak:
x−1
x/x
2
− 1/x
2
lim
x→
∞
= lim
x→
∞
=
3−3x−x
2
3/x
2
− 3x/x
2
− x
2
/x
2
0−0
= [
] = 0
0−0−1
16 paź 10:06
ekonomista:
dzięki
myślę, że pojąłem
16 paź 10:13