Maturalna matematyka w Fizyce
hwdtel i x3:
Jaką minimalną ilość ogniw Leclanchego (SEM−1,5 V, r=0,6 Ω),należy połączyć w
k równoległych szeregów,po n ogniw w szeregu,aby w obwodzie zewnętrznym
(o oporze 2 Ω) otrzymać natężenie prądu I przynajmniej 6 A ?
16 paź 08:30
16 paź 08:36
aniab: n(1−2.4/k)>8
16 paź 08:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
hwdtel − nie dajesz sobie rady z takimi zadankami

ojjjj
16 paź 08:54
aniab: coś jest nie tak..excel pokazuje że zawsze za mały ten prąd
16 paź 08:59
+-: I=U/R
x −ilość połączonych szeregowo
Y− ilość łańcuchów szerregowych
U=1,5x
Rezystancja zastępcza
R=(x*0,6/y) +2
Prąd ma wynieść 6A
6= 1,5x/((x*0,6/y) +2)
16 paź 11:12
+-: Po przeanalizowaniu minimum ogniw
1. X=10 Y=12
2. x=11 y=9
W pierwszym 120 ogniw w drugim 99
16 paź 11:16
aniab: jeżeli nie widzisz że dokładnie taki wzór napisałam jak Ty to kup sobie okulary
16 paź 11:32
Obywatel:
Kitajew,zachowaj powagę i generalnie zajmij się zadaniami,bo po przeanalizowaniu
w przeciwnym przypadku...
16 paź 11:46
aniab: wydaje mi się że 15 ogniw w 6 szeregach też spełnia warunki zadania
16 paź 11:52
aniab: a może po 14 ogniw w 6 szeregach
16 paź 12:03
aniab: mam niżej po 20 ogniw w 4 szeregach i to chyba minimum
16 paź 12:07
Jola :
16 x 5 = 4 x 20(I−dokładnie 6 A) =80−to jest to minimum!
18 paź 12:11
+-: Jola tak wychodzą minima dla dwóch zmiennych Z=k*n (76,8 ogniwa)
Zgadza się,pytanie pratyczne: który układ ogniw lepiej by było zastosować, gdybyśmy chcieli
np. żarówką 72W/12V (2Ω;6A) oświetlać namiot.
18 paź 14:44