Bardzo prosze o pomoc :)
krystyna: Zaznacz na płaszczyźnie zbiór A = {(x,y) ∊R2 : [x] = 2 ⋀ |2y−3| ≤ 1}, gdzie symbol [a] oznacza
największą liczbę całkowita niewiększą niż a.
16 paź 05:06
Basia:

[x] = 2 ⇔ x∊<2;3)
|2y−3|≤1 ⇔ −1 ≤ ≤2y−3 ≤ 1 ⇔ 2 ≤ 2y ≤ 4 ⇔ 1 ≤ y ≤2
czyli to jest kwadrat A(2;1) B(3;1) C(3;2) D(2;2) bez boku BC
16 paź 05:18
krystyna: a mogę mieć pytanie skąd wzięło się że:
[x] = 2 ⇔ x∊<2;3)

?
16 paź 20:44
krystyna: up
16 paź 21:56
krystyna: up
16 paź 22:05
Godzio:
Część całkowita z x <2,3) = 2
Część całkowita − największa liczba całkowita nie większa od x
16 paź 22:07