nie umiem, proszę o pomoc
anka: Dana jest funkcja o wzorze f(x)= (3−2a)x+4 ; x∊R
a) Dla a =0,25 wyznacz zbiór tych argumentów dla których funkcja przyjmuje wartości należące do
zbioru [−1;5]
| | 3π | |
b) Wyznacz a tak aby kąt nachylenia wykresu funkcji do osi OX wynosił |
| |
| | 4 | |
c)Dla jakich a wykres funkcji f jest prostopadły do wykresu funkcji g(x)= −0,125x +4
16 paź 02:15
Gustlik: Wskazówki:
f(x)= (3−2a)x+4 ; x∊R
| | 1 | |
ad a). Dla a=0,25= |
| funkcja będzie miała wzór: |
| | 4 | |
| | 1 | | 5 | |
f(x)=(3−2* |
| )x+4= |
| x+4 |
| | 4 | | 2 | |
| 5 | | 5 | |
| x+4=−1 i |
| x+4=5 − rozwiąż te równania, otrzymasz końce przedziału argumentów. |
| 2 | | 2 | |
ad b)
Współczynnik kierunkowy = tgα, czyli:
3−2a=−1 − rozwiąż to równanie.
| | 1 | |
ad c) g(x)= −0,125x +4=− |
| x+4 |
| | 8 | |
| | 1 | |
a2=− |
| − warunek prostopadłości prostych |
| | a1 | |
3−2a=8 − rozwiąż to równanie.
16 paź 02:28
anka: dziękuje, a czy w ad.a) ten przedział będzie w nawiasach kwadratowych

? czy w otwartych?
16 paź 02:53
Basia: kwadratowych
16 paź 03:42
MRS HUI: sdjafH HFHEUHFUHEUH UUHUFEUIHUH UHUIEHFUHEUHF UHUE
17 lut 13:21