proszę o pomoc
alanos: Zbadaj okresowść funkcji:
f(x) = Asin(ax) + Bcos(ax)
16 paź 00:19
Basia:
f(x+s) = f(x)
A*sin[a(x+s)]+B*cos[a(x+s)] = Asin(ax)+Bcos(ax)
A[sin[a(x+s)] − sin(ax)] = B[cos(ax) − cos[a(x+s)]]
| | a(x+s)+ax | | a(x+s)−ax | | ax+a(x+s) | | ax−a(x+s) | |
A*2cos |
| sin |
| = −B*2sin |
| sin |
| /:2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a(2x+s) | | as | | a(2x+s) | | −as | |
A*cos |
| sin |
| = −Bsin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a(2x+s) | | as | | a(2x+s) | | as | |
A*cos |
| sin |
| = Bsin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | as | | a(2x+s) | | a(2x+s) | |
sin |
| *[Acos |
| − Bsin |
| ] = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
as = 2kπ
| | 2π | |
czyli jest okresowa s0 = |
| |
| | a | |
sprawdź jednak obliczenia
16 paź 01:50
Gustlik: Basiu, nie stosuj chińskiej symboliki, s − to droga a nie okres. Okres oznacza się literą
T. Dziwisz się, co to (a, b) czy [a, b], a sama stosujesz chińszczyznę.
Własność funkcji okresowych: f(x0+kT)=f(x0), gdzie k∊C.
16 paź 01:55
Basia: jak ja chodziłam do szkoły to było s
i nie zamierzam się odzwyczajać
16 paź 02:51
Gustlik: No tak, tylko wielu się zdziwi, skąd to s.
17 paź 02:04