trygonometria prosze o pomoc
malwinka: proszę o pomoc

!
tgα=2
| | π | |
oblicz wartość wyrażenia1−2cos2( |
| −α)+2sin4(π−α) |
| | 2 | |
1−2sin
2α+2sin
4α
16 paź 00:00
malwinka: proszE

!
16 paź 00:06
malwinka: wyszło mi 0,68

16 paź 00:08
257: 2sin4α − 2sin2α + 1 = 0, 3, 5... bo jak mam niby to zrobić ?
16 paź 00:10
malwinka: 
wiemy że tgα=2
16 paź 00:13
257: Czyli wiedząc, że tgα = 2 obliczyć wartość wyrażeń?
16 paź 00:15
asdf: tgx = 2 ⇒ sinx = 2cosx
16 paź 00:16
257: Zatem trzeba wpierw obliczyć wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych.
| sinα | |
| = 2 ⇒ sinα = 2cosα |
| cosα | |
Teraz podstawiasz to do jedynki
sin
2α + cos
2α = 1
4cos
2α + cos
2α = 1
5cos
2α = 1
| | √5 | | √5 | |
cosα = |
| v cosα = − |
| |
| | 5 | | 5 | |
16 paź 00:19
257: Teraz masz 2 przypadki:
Dla każdego cosinusa wyjdzie inny sinus. Tyle...
16 paź 00:20
Gustlik:

r
2=2
2+1
2=5 ⇒ r=
√5
Trójkąt
czerwony
| | 2 | | 2√5 | | 1 | | √5 | |
sinα= |
| = |
| , cosα= |
| = |
| |
| | √5 | | 5 | | √5 | | 5 | |
Trójkąt
niebieski
| | −2 | | 2√5 | | −1 | | √5 | |
sinα= |
| =− |
| , cosα= |
| =− |
| |
| | √5 | | 5 | | √5 | | 5 | |
UWAGA

! Ujemne liczby przy bokach trójkąta w III ćwiartce to współrzędne, a nie długości

!
Skorzystaj teraz ze wzorów redukcyjnych:
| | π | |
cos( |
| −α}=sinα, sin(π−α)=sinα, podstaw sinusa i cosinusa do tych wyrażeń i obliczysz je. |
| | 2 | |
16 paź 01:43