Parametr
Franki: Oblicz dla jakiej wartości parametru m równanie (m−3)x
2 + (m−2)x + 1 = 0 ma wspólny
pierwiastek z równaniem mx + 3 = 0
Założenia
równanie kwadratowe równanie liniowe
a≠0 ⇒ m≠3 a=0 ⇒ m=3
Δ≥o
Δ= m
2 −8m +16
Δ w Δ
wyszła mi 0 czyli będzie jeden pierwiastek który wynosi 8
Nie wiem co dalej zrobić proszę o pomoc
15 paź 23:28
Franki: pomyłka , pierwiastek powinien wyjść 4 a nie 8
15 paź 23:31
Franki: Poratuje ktoś

?
15 paź 23:52
257: Jak ma mieć wspólny pierwiastek to musi przecinać oś OX w tym samym miejscu, co parabola.
Jednym słowem masz znaleźć część wspólną tych 2 wykresów. Jak część wspólna to...
15 paź 23:59
Eta:
f(x)= g(x)
16 paź 00:00
257: Eta jak zwykle rozwiała wszelkie wątpliwości
16 paź 00:02
Franki: ^^ mimo że mam wskazówki w książce nadal tego nie potrafię zrobić
16 paź 00:10
Basia:
to za mało
f(x) = x2
g(x) = 2x−1
f(x) = g(x)
x2=2x−1
x2−2x+1 = 0
(x−1)2 = 0
x=1
wykresy przecinają się w punkcie (1,1), ale x=1 nie jest pierwiastkiem ani f(x), ani g(x)
jest potrzebny układ równań:
(m−3)x2+ (m−2)x +1 = mx+3
mx+3 = 0
16 paź 00:16
Basia:
oj prostszy
(m−3)x
2 + (m−2)x + 1 = 0
mx+3 = 0
dla m=0 drugie ma postać 3=0 sprzeczność czyli nie ma rozwiązania
dla m≠0
i mamy
| | 9 | | 3 | |
(m−3)* |
| − (m−2) |
| + 1 = 0 /*m2 |
| | m2 | | m | |
9(m−3) − 3m(m−2) + m
2 = 0
9m−27−3m
2+6m+m
2 = 0
−2m
2+15m−27 =0 /*(−1)
2m
2 − 15m + 27 = 0
Δ = 225 − 8*27 = 227 − 216 = 9
| | 15−9 | | 6 | | 3 | |
m1 = |
| = |
| = |
| = 1,5 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 15+9 | | 34 | | 17 | |
m2 = |
| = |
| = |
| = 8,5 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
i to są te szukane m
16 paź 00:25