fizyka zadanie
fizyka: Prędkość łodzi względem wody wynosi v1=5ms. Woda płynie w rzece z prędkością
v2=3ms. Jak należy skierować łódz aby przepłynąć rzekę prostopadle do jej brzegów? W
jakim czasie łódź przepłynie rzekę o szerokości D=80m przedstaw graficznie układ prędkości.
mam pytanie jak mam wyliczyć punkt "Jak należy skierować łódz aby przepłynąć rzekę prostopadle
do jej brzegów?"
15 paź 23:14
fizyka:
wypadkowa
tylko nie wiem jak mam załatwić ten punkt z kierowaniem łodzi reszta chyba jest prosta.
15 paź 23:18
fizyka: podpowie ktoś ,proszę
15 paź 23:32
Basia:

to chyba trochę inaczej trzeba narysować
S − start
M − meta
to żeby płynąć po SM muszę się jakby cofnąć czyli niby płynąć na P
MS= d = 80
PS = t*v
1 = 5t
PM = t*v
2 = 3t
MS
2+PM
2 = PS
2
6400 + 9t
2 = 25t
2
16t
2 = 6400
t
2 = 400
t = 20s
w takim razie PM = 60m
PS = 100mα
pod takim kątem przeciwnie do nurtu muszę płynąć
16 paź 04:04
Basia:
P.S. nie mam pojęcia o fizyce, za to umiem pływać
16 paź 04:09