Dowodzik
Zawodowiec: udowodnic że dla ciagu nierosnącego, ograniczonego jego granica jest równa supremum zbioru jego
wyrazów.
Ktoś jakis pomysł?
mam pewien pomysł, ale czekam na jakies wskazówki początkowe.
15 paź 23:09
Basia:
przecież to nieprawda
jest malejący więc i nierosnący
jest ograniczony 0 < a
n ≤ 1
sup {a
n} = 1
lim
n→∞ a
n = 0
albo miał być niemalejący, albo miało być infimum
15 paź 23:23
Zawodowiec: przepraszam... niemalejacego
16 paź 00:21
Zawodowiec: up
16 paź 00:43
Basia:
dzisiaj już nie bardzo myślę, ale z definicji chyba
s = sup {a
n} ⇒ ∀
s1<s ∃
n1 a
n1>s
1 ⇒
ponieważ ciag jest niemalejący
∀
s1<s ∃
n1 ∀
n≥n1a
n>s
1
gdyby więc g=lima
n < s to
∃
n1 ∀
n≥n1a
n>g
a to jest sprzeczne z definicją granicy
dla g>s
z definicji granicy
∀
ε>0 ∃
n0 ∀
n>n0 g−ε < a
n < g+ε
| | s−g | |
podstaw teraz ε = |
| i dostaniesz |
| | 2 | |
| | g+s | |
∀ε>0 ∃n0 ∀n>n0 |
| < an |
| | 2 | |
g>s
s≥s
g+s > 2s
czyli byłoby
| | g+s | |
∀ε>0 ∃n0 ∀n>n0 s< |
| < an |
| | 2 | |
co jest sprzeczne z definicją supremum
16 paź 01:32
Basia:
dopisek do przypadku g<s
tam ma być tak:
czyli na mocy def.supremum
| | s−g | |
istnieje n1, że an1 > g+ |
| |
| | 2 | |
a ponieważ ciąg jest niemalejący to
| | s−g | |
no a podstawiając ε = |
| i z def. granicy dostaję |
| | 2 | |
i dla n ≥ n
3 = max(n
1;n
2)
mam oczywistą sprzeczność
16 paź 02:28