oblicz pole obszaru ogarniczonego
Karol: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywą: tg
2x i prosta y=1
w jaki sposób moge dowiedzieć sie, że dla tg
2x
| | π | | π | |
miejsca x − |
| i |
| prosta y=1 je przecina? |
| | 4 | | 4 | |
skad mam wiedzieć, ze bedzie trzeba obliczyc calke ∫ [1−tg
2x], ograniczona wlasnie w tych ww
miejscach?, jak do nich dojsc?
15 paź 23:03
Karol: ∫tg
2x= tgx−x
∫ [1−tg
2x]= x−(tgx−x)=x−tgx+x=2x−tgx itd?
i teraz dla tego podkladam i
15 paź 23:21
Karol: ?
15 paź 23:21
Karol: bardzo prosze o pomoc
15 paź 23:29
Basia:

stąd i z rozwiązania równania
tg
2x = 1
tg
2x − 1 = 0
(tgx−1)(tgx+1)=0
tgx−1=0 ∨ tgx+1=0
tgx = 1 ∨ tgx= −1
P = tak jak napisałeś
albo
P = 2
0∫
π/4[1−tg
2x]dx
15 paź 23:35
15 paź 23:37
Basia:
| | sin2x | |
∫(1−tg2x)dx = ∫1dx − ∫tg2xdx = x − ∫ |
| dx = |
| | cos2x | |
| | 1 | |
x − [ ∫ |
| dx − ∫1dx ] = |
| | cos2x | |
x − [tgx − x ] = 2x − tgx
P = 2*[ (2*
π4 − tg
π4) − (2*0 − tg0) ] =
2*[ (
π2 − 1) − (0−0) ] =
2*(
π2 −1) = π − 2
15 paź 23:40
Karol: Dzieki wielkie,
ale czy aby napewno moje pole jest dobre bo niestety wychodzi wynik samo "π" przy "moim" wzorze
a Ciebie wyszed "π−2" wydaje mi sie, ze nie popelnilem bledu czy aby ten zapis nie jest
bledny?
Czyli w podobnych tego typu zadaniach tak sie wyznacza miejsce na x, gdzie przecina dany
wykres?
16 paź 00:16
Karol: wyszedl*
16 paź 00:21
Basia:
przy Twoim zapisie to jest
[2*π4 − tgπ4] − [2*(−π4) − tg(−π4) ] =
[π2 − 1] − [−π2 − (−1) ] =
[π2 − 1] − [−π2 +1 ] =
π2 − 1 + π2 −1 = π − 2
i nie ma inaczej
oczywiście trzeba wyznaczyć punkty przecięcia, bo to będą granice całkowania
16 paź 02:57