zadanie
daniel: wykonaj dzialanie we wskazanym zbiorze reszt
9+5 w ℤ11
15 paź 22:57
daniel: albo 13* 17 w ℤ23
15 paź 23:07
Slawinc: Dodawanie w ℤ11
15 paź 23:07
daniel: mozna mi to wytlumaczyc jak takie dziala sie wykonuje
w I to bedzie −3 ?
a w drugim jak ?
15 paź 23:11
ICSP: wiesz jakie są elementy zbioru Z
11
15 paź 23:13
daniel: nie bardzo, mialem to dzis na zajeciach ale profesor nic nie tlumaczyl a zadal sporo dzialan do
zrobienia .. nie wiem jak to sie rozwiazuje , jak mozesz to podaj schemat jakis
15 paź 23:15
daniel: Z to zbior liczb całkowitych a indeks 11 nie bardzo wiem co oznacza
15 paź 23:16
ICSP: elementy zbioru Zn to : {0,1,...,n−1}
i jeżeli mam jakieś działanie w takim zbiorze to wynik musi w nim pozostać. Czyli liczba −3 ni
jest rozwiązaniem tego zadania. Ogólnie jeżeli wyjdzie ci z dodawania bądź mnożenia liczba
większa od n to bierzesz relację mod n i wtedy ładnie wychodzi
15 paź 23:17
daniel: a jak zrobic relacje mod n ?
15 paź 23:19
ICSP: to jest reszta z dzielenia przez n
dla przykładu
15 mod 4 = 3 bo jeżeli podzielę 15 przez 4 otrzymam resztę 3
15 paź 23:20
Slawinc: Dodawanie w ℤ11
+ 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
0 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 0
2 2 3 4 5 6 7 8 9 10 0 1
3 3 4 5 6 7 8 9 10 0 1 2
4 4 5 6 7 8 9 10 0 1 2 3
5 5 6 7 8 9 10 0 1 2 3 4
6 6 7 8 9 10 0 1 2 3 4 5
7 7 8 9 10 0 1 2 3 4 5 6
8 8 9 10 0 1 2 3 4 5 6 7
9 9 10 0 1 2 3 4 5 6 7 8
10 10 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Tak więc w ℤ11 9+5=3
15 paź 23:21
daniel: czyli pokaz mi na tych przykladach co napisalem , krok po kroku , szybciej zrozumiem
15 paź 23:23
daniel: slawinc skad 3 sie bierze ?
15 paź 23:24
ICSP: już przykład z dodawaniem masz zrobiony.
z mnożeniem :
13 * 17 = 221
221 w Z23 = 14
15 paź 23:25
daniel: jak bedzie z odejmowaniem i dzieleniem bo chyba inaczej
5−11 w Z19
−6 w Z19 jest 0 przeciez wiec reszta to 19 ?
albo 5/7 w Z9
15 paź 23:31
daniel:
15 paź 23:41
Slawinc: 5−11 w Z
19 to 13 (−6+19). A co do pytania skąd się bierze 3, to wystarczy spojrzeć na wiersz
w którym jest 9 i kolumnę w której jest 5. Jest tam właśnie trójka
16 paź 00:01