obliczyc pochodna
maniek: f(x)=3√x3−9x
f'(x)=x3*{1}{3} −9x{1}{3}
nie wiem co z tym dalej zrobic
15 paź 22:52
maniek: pomocy

!
15 paź 23:09
maniek: halo ?
15 paź 23:21
ICSP: tylko nie mów ze zrobiłęś cos takiego :
3√x3 − 9x = 3√x3 − 3√9x ?!
15 paź 23:23
maniek: tak zrobilem,zle?
15 paź 23:24
ICSP: a czy :
√2 + 2 =
√2 +
√2
15 paź 23:26
Eta:
f(x)= (x
3−9x)
1/3
| | 1 | |
f'(x)= ( |
| −1)*(x3−9x)1/3 −1 *(3x−9)=......... |
| | 3 | |
15 paź 23:26
asdf: @maniek, co ty wymyślasz
√8 +
√8 = 4?
15 paź 23:28
Eta:
Co tak "naskakujecie" na maniusia
15 paź 23:30
maniek: nie rozumiem...próbuje jakoś to ogarnąć, ale nie daje rady
15 paź 23:31
maniek: | | 1 | |
powinno być |
| (x2−9x)−23 ? czy dobrze mysle? |
| | 3 | |
15 paź 23:33
Eta:
| | 2 | |
f'(x)= − |
| *(x3−9x)−2/3 *( pochodna funkcji wewnętrznej ) czyli *(x3−9x)'= 3x2−9 |
| | 3 | |
zatem:
| | 2 | |
f'(x)= − |
| *(x3−9x)−2/3*(3x2−9) |
| | 3 | |
15 paź 23:38
Piotr:
| | 1 | |
a dlaczego na poczatku jest |
| −1 ? |
| | 3 | |
15 paź 23:42
Eta:
| | 1 | |
f(x)= |
| *(.............. dalej już ok |
| | 3 | |
Dzięki
Piotr ......... "ORMO czuwa"
15 paź 23:45
Piotr:
ORMO ?! ehhh
15 paź 23:46
maniek: no dobra

jest postęp. Rozumiem już skąd to wszystko się wzięło, ale jak mam policzyć teraz
miejsca zerowe tej pochodnej do wyznaczenia monotoniczności?
15 paź 23:48
Eta:
Wiesz chociaż co ten skrót oznaczał w latach komuny ?
15 paź 23:48
Piotr:
przyrownac do 0
15 paź 23:49
Piotr:
ochotnicza rezerwa...?
15 paź 23:50
maniek: no tak, ten drugi nawias przyrównam, a co z pierwszym? Będzie zawsze dodatni?
15 paź 23:51
Eta:
Miejsce zerowe tylko dla 3x2−9=0 ⇒ x2−3=0 ⇒ x=√3 v x= −√3
bo druga część iloczynu będzie w mianowniku, a mianownik nie może być zerem
15 paź 23:52
Piotr:
warto sprawdzic kiedy ten mianownik jest zerem
15 paź 23:54
maniek: czyli tez nie uwzgledniamy tego do monotonicznosci?
15 paź 23:55
Eta:
Nawet trzeba ! .........
maniek już to policzy
15 paź 23:56
Eta:
Uwzględniamy ! .......... ( ale nie do miejsc zerowych)
15 paź 23:57
maniek: chodzi mi o ten pierwszy nawias

nie trzeba go liczyc i brac pod uwage ?
15 paź 23:58
Eta:
Do określenia dziedziny pochodnej i do monotoniczności trzeba !
15 paź 23:59
maniek: ale nie bardzo wiem jak go wyliczyc
16 paź 00:02