równanie matematyczne
malczik: jakby ułożyc równanie ktore by wyrazalo kwote rachunku do zapłaty gdy 1 z 6 osób ma do
zapłacenia za 0,5 miesiaca a reszta 5 osob za caly miesiac?
15 paź 22:47
Basia: równanie to nie będzie, będzie funkcja
y = 5*x + 1*x2 = 5,5x
gdzie x − kwota za miesiąc
15 paź 22:50
malczik: ale cos mi nie gra, zle to chyba napisałem. Znana jest kwota X za miesiąc na 6 osob. Ile z tej
kwoty do zapłaty ma osoba (1 z 6), za 0,5 miesiąca
15 paź 22:56
malczik: a juz nie, zrozumiałem wszystko w porzadku, u ciebie y to cala kwoata a x czesc, dziekuje
15 paź 22:59
Basia:
to będzie inaczej; jeżeli X to suma wszystkich zapłat
m − kwota za miesiąc
i wtedy
5,5m = X
| | m | | X | |
ta jedna osoba płaci |
| = |
| |
| | 2 | | 11 | |
15 paź 23:03
malczik: dokładnie tyle samo wychodzi ile z wczesniejszego sposobu
15 paź 23:11
Basia: tak; rachunkowo to to samo
formalnie nie; bo pierwsze jest funkcją, a drugie równaniem
w poleceniu było "napisz równanie" dlatego napisałam ponownie
15 paź 23:18