:(
hubal: Prosze o pomoc.

Wiedząc, że log2≈ 0.3010, oblicz Log4 + 1/3 log 8 – 4log 1/16. Wynik podaj z
dokładnością do
0,01.
15 paź 22:44
Basia:
| | 1 | | 1 | |
log4+ |
| log8−4log |
| = |
| | 3 | | 16 | |
| | 1 | |
log22+ |
| log23−4log2−4 = |
| | 3 | |
2log2+log2+16log2 = 19log2 = ....
dalej pomoże kalkulator
15 paź 22:48
hubal: A moge prosić o całe zadanie bo logarytmy to nie jest moja mocna strona a poza tym po długiej
przerwie w szkole to już całkiem...
15 paź 22:52
Slawinc: Basia skorzystała z własności logarytmów:
loga bc = c*loga b
a dalej bedzie tak:
skoro log2≈0,3010 to 19 log2 ≈ 19*0,3010 = 5,719 ≈ 5,72
15 paź 23:01