prostopadłościan
Krzysia: Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku mającym długość 10. odcinek łączący punkt
przecięcia przekątnych jednej z podstaw z wierzchołkiem drugiej podstawy prostopadłościanu
tworzy z krawędzią boczną kąt 30 stopni. wyznacz objętość prostopadłościanu...
10 maj 21:38
@Basia: Pomagam
10 maj 22:03
@Basia:

a=10
α=30
odcinek x =
12d gdzie d jest przekątną kwadratu o boku a=10
d = a
√2
d = 10
√2
x = 5
√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tgα =
xc
c*
√3 = 15
√2
| | 15√2 | | 15√2√3 | |
c = |
| = |
| = 5√6 |
| | √3 | | 3 | |
V = a
2*c = 10
2*5
√6 = 500
√6
10 maj 22:12