`
Adam: Znaleźć najmniejszą wspólną wielokrotność następujących liczb
a) 252 i 468
15 paź 22:38
Basia:
rozłóż na czynniki
te które się powtarzają bierzesz w obu rozkładach bierzesz tylko raz i mnożysz przez siebie i
przez te które się nie powtarzają
np.
30 = 2*3*5
12 = 3*2*2
NWW = 2*3*2*5
15 paź 22:41
Adam: czy to się robiło tą tabelka ?
15 paź 23:02
15 paź 23:03
15 paź 23:03
Basia: łał, ale zgodność
15 paź 23:04
Piotr:
15 paź 23:04
Adam: NWW(252,468)=252*13*7=22932 ,dobrze ?
15 paź 23:18
Adam: Chyba źle zrobiłem ,powinno być 252*13=3267
15 paź 23:20
Piotr:
cos za duzo
15 paź 23:21
15 paź 23:22
Olek: sry 3276 ,czyli zły wynik przepisałem ,ale wyszło mi dobrze
15 paź 23:24
Piotr:
no to dobrze
Olek vel
Adam
15 paź 23:27
Olek:
15 paź 23:28