.
asdf: Witam Państwa
| | 1 + i | | (1 + i)(1 − √3i) | |
( |
| )1996 = ( |
| )1996 = |
| | 1 + √3i | | 4 | |
jak to ugryźć?
15 paź 22:25
Amaz:
A masz wzór na potęgowanie liczb zespolonych?
15 paź 22:26
Krzysiek: zamiast tak przekształcać od razu licznik i mianownik do postaci trygonometrycznej
15 paź 22:27
Godzio:
Proponuje osobno licznik osobno mianownik liczyć z postaci trygonometrycznej.
15 paź 22:27
Amaz:
W ogóle to tego potwora napisz inaczej:
| | √3+1 | | −√3+1 | |
( |
| + i |
| )1996 |
| | 4 | | 4 | |
15 paź 22:28
asdf: zaraz wyślę odp..śmiesznie mi to wyszło
15 paź 22:40
asdf: Dzięki, góra:
(1 + i)
1996
|z| =
√2
z = 2
998(cos499π + isin499π) = −2
998
dół:
(1 +
√3i)
1996
| | 1996π | | 1996π | |
z = 21996(cos ( |
| ) + isin( |
| ) = |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 4π | |
21996(cos (664π + |
| ) + isin(664π + |
| )) = |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 4π | | π | | π | |
21996(cos ( |
| ) + isin( |
| ) = 21996(−cos |
| − isin( |
| )) = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | |
−21996{( |
| + |
| i) = −21995(1 + √3i) |
| | 2 | | 2 | |
dziwnie mi to wygląda
15 paź 22:45
asdf:
15 paź 22:54
as: czekaj tylko na kartce rozpisze
15 paź 22:59
asdf: licznik i mianownik na bank mam dobrze, tylko czy to jest prawdą:
| −1*2998 | |
| = 2−998*(1 + √3i) |
| −1*21996(1 + √3i) | |
15 paź 23:02
Krzysiek: można też tak:
1+i=
√2 (cosπ/4 +isinπ/4)
1+
√3i =2(cosπ/3 +isinπ/3)
| 1+i | | √2 | | 1 | |
| = |
| (cos(π/4 −π/3) +isin(π/4 −π/3) = |
| (cos(−π/12) +isin(−π/12) |
| 1+√3i | | 2 | | √2 | |
)
zatem:
| | 1+i | | 1 | | 1996π | | 1996π | |
( |
| )1996 =( |
| )1996 (cos(− |
| ) +isin(− |
| ) )= |
| | 1+√3i | | √2 | | 12 | | 12 | |
15 paź 23:03
Krzysiek: jak chcesz się pozbyć 'i' z mianownika pomnóż przez sprzężenie
15 paź 23:04
asdf: ale dlaczego masz −
√3/2 i?
15 paź 23:05
asdf: poprawiam odp:
[2997(1 + √3i)]−1
15 paź 23:07
Krzysiek: pomnóż licznik i mianownik przez: (1−√3i)
15 paź 23:08
asdf: racja, −√3/2, ale 1/2 też powinna być ujemna
15 paź 23:10
Krzysiek: nie, po prostu ta równość co napisałeś o 23:02 jest nieprawdziwa
15 paź 23:16
asdf: Też Ci tyle wyszło? Jak możesz to zerknij, mój ostateczny wynik:
2−997(−1 − √3i)−1
15 paź 23:16
asdf: Aha, dzięki za pomoc. Juz chyba mi wyszło
15 paź 23:19