całka
daniel: oblicz całke nieoznaczona
15 paź 22:23
Krzysiek: w mianowniku skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia:
a3 +b3 =...
a następnie rozbij ułamek na ułamki proste
15 paź 22:24
daniel: | 1 | | Ax+B | | Cx+D | | Ex+F | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x3+1 | | x+1 | | x2+1 | | x3+1 | |
a
3+3a
2b+3ab
2+b
3=x
3+3x
2+3x+1
| dx | | A | | B | | C | | D | | F | |
| −3x2−3x}= |
| + |
| + |
| −2 |
| − |
| = ... |
| (x+1)3 | | x+1 | | (x+1)2 | | (x+1)3 | | 3x | | 3x2 | |
dobrze kombinuje z tym rozkladem czy nie zle ? nie mialem jeszcze dokladnie tego omowionego
wiec prosze tylko powiedziec czy wstep dobry
15 paź 22:40
daniel: aa nie wszystko do dupy

x
3+1= (x+1)(x
2−x+1)

juz kminie

tylko jak rozkladac ?
15 paź 22:42
Basia:
źle;
x
3+1 = (x+1)(x
2−x+1)
| 1 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |
| x3+1 | | x+1 | | x2−x+1 | |
15 paź 22:43
daniel: A(x
2−x+1)+(Bx+C)x+1= 1
Ax
2−Ax+A+Bx
2+Cx+B+C=1
A+B=0
−A+C=0
A+B+C=1
C=1
A=C=1
B=−1
i teraz jak całkie z tego policzyc ?
15 paź 22:50
Krzysiek: rozbijasz na sumę całek, pierwszą liczysz korzystając z podstawowych wzorów
(możesz zastosować podstawienie: t=x+1 )
drugą całkę:
| | −x+1 | | 1 | | (x2 −x+1)' | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx =∫− |
| |
| dx + |
| ∫ |
| dx |
| | x2 −x+1 | | 2 | | x2 −x+1 | | 2 | | (x−1/2)2 +3/4 | |
i z tych dwóch całek znów pierwszą liczysz korzystając z podstawowych wzorów a drugą policzysz
korzystając z funkcji arctg
15 paź 22:55
Basia:
| | −x+1 | | x−1 | |
∫ |
| dx = −∫ |
| dx = |
| | x2−x+1 | | x2−x+1 | |
| | 1 | | 2(x−1) | |
− |
| ∫ |
| dx = |
| | 2 | | x2−x+1 | |
| | 1 | | 2x−1−1 | |
− |
| ∫ |
| dx = |
| | 2 | | x2−x+1 | |
| | 1 | | 2x−1 | | 1 | |
− |
| *[ ∫ |
| dx − ∫ |
| dx ] |
| | 2 | | x2−x+1 | | x2−x+1 | |
pierwsza przez podstawienie
t = x
2−x+1
druga tak:
x
2−x+1 = (x−
12)
2 +
34 =
i podstawienie
15 paź 22:59
daniel: ok dziekowac
15 paź 23:00