:)
miska: 2+2√2+4....+x= 62+30√2
15 paź 22:08
Maslanek: Ciąg geometryczny o ilorazie √2
15 paź 22:09
Piotr:
o wyrazie pierwszym rownym 2
15 paź 22:10
Maslanek: o sumie równej 62+30
√2
15 paź 22:11
Piotr:
no to wszystko jasne
15 paź 22:12
miska: do tego tez doszłam
15 paź 22:12
Piotr:
to czego nie wiesz ?
15 paź 22:14
miska: jak potem n obliczyc
15 paź 22:17
Piotr:
masz
a1
q
Sn
to jak myslisz z czego skorzystac ?
15 paź 22:18
Maslanek: a
n=a
1*q
n−1
x=2*
√2n−1
| | 1 | |
log2x=log2(2*√2n−1)=log22+log2√2n−1=1+(n−1)log2√2=1+ |
| n−1 |
| | 2 | |
15 paź 22:19
Maslanek: Tam nawiasik na końcu
15 paź 22:19
miska: dziękuje
15 paź 22:20
Piotr:
a co to jest
15 paź 22:21