Złożenie funkcji
Ann: Mam zrobić złożenie f◯g g◯f f◯f g◯g
f(x)= x ⇔ x≤0 i 2x+3 ⇔ x>0 f: R→R
g(x)=x
2 ⇔ x<3 i −x−2 ⇔ x≥3 g: R→R
Czy złożeniem f◯g jest
f(g(x))= 2x
2+3 ⇔x<3 i −x−2 ⇔ x≥3 i x
2 ⇔ x=0
i złożeniem g◯f jest
g(f(x))= x
2 ⇔x≤0 i −2x−5 ⇔ x>0

czy pomyliłam coś ze zbiorem wartości i dziedziną?
15 paź 22:01
b.: > Czy złożeniem f◯g jest ...
prawie dobrze, ale w pierwszym przypadku trzeba wykluczyć zero:
f(g(x)) = 2x2 + 3 dla x∊(−∞,0)u(0,3)
drugie dobrze
dziedziną w obu przypadkach jest całe R
15 paź 22:23
b.: aha, no i w pierwszym mamy osobny przypadek x=0, lepiej wtedy napisać, że f(0)=0, albo że
f(x)=0 dla x=0, zamiast f(x)=x2 dla x=0 −− no bo dla x=0 x2 jest po prostu równe zero...
(ale to nie błąd napisać tak jak napisałaś)
15 paź 22:25
Karol: ann skad jestes?
15 paź 22:28
Ann: Karol czemu pytasz?
b, faktycznie malutki błąd, dziękuje
15 paź 22:35
Ann: Inne pytanie
Czy jeśli funkcje f i g są monotoniczne, to ich złożenia fog i gof też są monotoniczne?
16 paź 10:50
b.: tak, to wynika bezposrednio z definicji
16 paź 12:31