Rozwiąż równania w zbiorze liczb zespolonych
Tomek: Witam. Po dłuższej przerwie wracam na Studia i juz na początku zaczynają się schody.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych o to przykładowych zadań.
Rozwiąż równania w zbiorze liczb zespolonych.
Przykład 1) 3i+z=1+2i−4iz
Przykład 2) Rez+z=2+i
15 paź 21:57
Krzysiek: z=x+yi
Rez=x
i porównujesz części rzeczywiste i urojone
15 paź 21:58
Tomek: kompletnie nie kumam.
15 paź 22:02
Krzysiek: 1) pamiętając o tym że: i2 =−1
3i+x+yi =1+2i−4i(x+yi)
3i+x+yi=1+2i−4ix +4y
x,y∊R
porównując cześci rzeczywiste: x=4y+1
urojone: 3+y=2−4x
15 paź 22:06
Tomek: i to wszystko?
15 paź 22:11
Krzysiek: wyliczasz z tego układu 'x' i 'y'
i piszesz,że to równanie spełnia z=x+yi (oczywiście te 'x' ,'y' wyliczone)
15 paź 22:12
Tomek: w jaki sposób?
szukam czegos na ten temat i nic konkretnego nie znalazlem, a wyklad rózni sie od listy cwiczeń
15 paź 22:14
Krzysiek: co w jaki sposób?
przecież masz układ równań...
x=4y+1
3+y=2−4x
15 paź 22:15
Tomek: a co z drugim przykładem?
15 paź 22:24
Krzysiek: tak samo, Rez=x
i rozwiązujesz odpowiedni układ równań
15 paź 22:28
anna:
(1−i)3/(1+i)2
14 paź 19:50
Mila: Przykład 2) Re(z)+z=2+i
z=x+iy, x,y∊R
re(z)=x
x+x+iy=2+i
2x+iy=2+i
2x=2
y=1
x=1 i y=1
Przykład anny
| (1−i)3 | | (1−i)2*(1−i) | |
| = |
| = |
| (1+i)2 | | 1+2i+i2 | |
| | (1−2i+i2)*(1−i) | | −2i*(1−i) | |
= |
| = |
| =−1*(1−i)=−1+i |
| | 2i | | 2i | |
14 paź 23:41