problem
TOmek: dowiesc, ze liczba log (podstawa 10) 20 jest niewymierna.
przepraszam za zapis ale nie mam tego dolnego znaku.
| | m | |
robie dowod nie wprost. zapisuje to jako log10(20)= |
| dochodze do postaci
|
| | n | |
20
n=10
n. i nie wiem co dalej
15 paź 21:57
Godzio:
log
1020 = log
10(2 * 10) = 1 + log
102
| | p | |
log102 = |
| ⇔ 10p/q = 2 ⇔ 10p = 2q, p,q względnie pierwsze liczby całkowite, q ≠ 0 |
| | q | |
Wystarczy teraz pokazać, że 2
q nie dzieli 10 aby doprowadzić do sprzeczności, a to jest bardzo
proste,
2
0 = 1
2
1 = 2
2
2 = 4
2
3 = 8
2
4 = 16
2
5 = 32
2
6 = 64
Aby liczba była podzielna przez 10, musi mieć na końcu 0, jak widać, kolejne potęgi 2 mają
końcówki: 2,4,8,6, więc nie ma opcji, aby 2
q = 10
p
15 paź 22:04
Amaz:
20n = 10m
2n10n = 10m
2n = 10m−n
2n = 2m−n5m−n /:2n
1 = 2m−2n*5m−n
A to jest nieprawda, bo albo m−2n=0 i m−n=0, co jednoczesnie jest niemożliwe (z wyjątkiem
m=n=0) albo 2m−2n*5m−n skraca się ze sobą, co jest niemożliwe, bo jesli 2n>m, to liczba
2m−2n jest ułamkiem, co ma w mianowniku liczbę parzystą i nigdy nie skróci się z czymś
takim jak: 5m−n, bo jest to liczba nieparzysta.
15 paź 22:13
Amaz:
No a jesli m>2n, to obie liczby są większe niz 1, więc ich iloczyn nie da jedynki.
15 paź 22:14
%253Cb%2520style%253D%2522color%253A%2523e87a2c%2522%253ETOmek%253A%253C%252Fb%253E%2520znalazlem%2520tez%2520inny%2520sposob%252C%2520dzieki%2520xd%250A%250A
15 paź 22:15
Amaz:
Godzio Twój dowód też dobry, ale zapomniałeś powiedzieć o tym, że ta liczba musiałaby być
podzielna jeszcze przez pięć, co jest niemożliwe, bo liczba 2q ma w rozkładzie na czynniki
pierwsze same dwójki. To, że pokazałeś pierwsze 7 wyrazów, to za mało.
15 paź 22:18
Godzio:
Pokazałem 7 pierwszych wyrazów i napisałem że te końcówki się powtarzają, co jest w miarę
oczywiste, więc nie ma potrzeby mówienia o podzielności przez 5.
15 paź 22:25
TOmek: napisalem wczoraj dziekuje ale cos mi sie nie wyslalo.
16 paź 12:50