znajdz sup i inf
ohayou: Znajdz sup i inf ciągów:\
Proszę o pomoc
15 paź 21:36
Basia:
ad.a
rozważ podciągi wyrazów parzystych i nieparzystych
to powinno być dość łatwe
ad.b
ten ciąg ma wyrazy dodatnie i jest zbieżny do 0
wyciągnij wnioski
15 paź 21:43
Basia: uzupełnienie
| | arctg2n | |
"ten ciąg" miało znaczyć bn = |
| |
| | 2n | |
15 paź 21:44
ohayou: czyli w pierwszym
| | (−2)2k+1 | |
b2k+1= |
| =−1 |
| | 22k+1 | |
z czego wynika, że infb
2k+1=−1=infb
n i tak samo z supremum?
a to drugie to wystarczy, żeby powiedzieć, że inf jest przyjmowane dla 0, a supremum dla
| | π | |
|
| ? Co zrobić z tą wykładniczą w mianowniku? |
| | 2 | |
15 paź 22:08
ohayou: dobrze rozumuje?
15 paź 22:25