ciąg aytmetyczny
Lola: suma pewnej liczby wyrazów ciągu arytmetycznego o różnicy 4 jest o 400 mniejsza od sumy tej
samej liczby następnych wyrazów . Oblicz liczbę wyrazów . odp : n = 10
15 paź 21:29
aniab:
| | 2a1+(n−1)r | | 2a1+2nr+(n−1)r | |
400+ |
| *n= |
| *n a1 się skróci zostanie n |
| | 2 | | 2 | |
15 paź 21:37
aniab: 800+(2a1+(n−1)r)*n=(2a1+2nr+(n−1)r)*n
800+(n−1)*4*n=2n2*4+(n−1)*4*n
15 paź 21:39
aniab: 200+n2−n=2n2+n2−n
200 = 2n2
n2=100
n=10
15 paź 21:40
PuRXUTM: | (2a1+(n−1)r)n | | (2a1+(2n−1)r)2n | | (2a1+(n−1)r)n | |
| +400= |
| − |
|
|
| 2 | | 2 | | 2 | |
uprość i podstaw
15 paź 21:40