matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby
Kasia:
Proszę o pomoc
Liczby x i y przy dzieleniu przez 5 dają resztę 1. Uzasadnij, że iloczyn tych liczb przy dzieleniu przez 5 da resztę 1.
15 paź 21:25
PuRXUTM:
x
=a+1, a∊C
5
y
=b+1, b∊C
5
x=5a+1 y=5b+1 x*y=(5a+1)(5b+1)=25ab+5a+5b+1=5(5ab+a+b)+1 c.n.d. (co należało dowieść)
15 paź 21:30
Kpt. Sanders:
x
y
xy
x
y
xy + 5x + 5y
(
+ 1)(
+ 1) =
+
+
+ 1 =
+ 1
5
5
25
5
5
25
15 paź 21:31