sześcian
Krzysia: Przekątna sześcianu ma długość 3. ile wynosi pole powierzchni całkowitej i objętość tego
sześcianu?
10 maj 21:34
Paulinka xD:

to jest kwadrat wiec mozna wyliczyc to tak :
ap[2}=3/:
√2
a=3
√2 razy
√2 przez
√2
a=3
√2 przez 2
10 maj 21:44
Paulinka xD: czyli to jest 3√2przez 2 *4=6√2
wzor na objetosc to:
V=a3=a*a*a
a wzor na pole to chyba juz znasz.
10 maj 21:48
Paulinka xD: Wzór na pole :
Pc =6a*2
mam nadzieje ze pomogłam
10 maj 21:50
viola: czy to na pewno jest kwadrat
10 maj 21:52
@Basia: Na pewno! Widziałaś kiedyś kostkę Rubika ? To jest sześcian.
10 maj 21:54
viola: wzór na przekątną sześcianu
d=a√3
3=a√3
a=√3
10 maj 21:55
viola: Basiu , przekątna sześcianu nie jest w kwadracie, tylko w prostokącie
10 maj 21:56
♊: viola − Przekątna kwadratu jest w sześcianie.
Paulinka xD się pomyliła i zamiast przekątną sześcianu obliczyć to obliczyła przekątną
kwadratu.
Przekątna kwadratu tworzy razem z krawędzią innego kwadratu i przekątną sześcianu trójkąt
prostokątny.
10 maj 21:59
@Basia: Paulina źle przeczytała. Zrozumiała, że to przekątna podstawy.
Obliczenia Violi są poprawne.
Wystarczy teraz podstawić do wzorów:
V = a3
P = 6a2
10 maj 21:59
McieK:

gdzie b =
√2a
czyli d
2=a
2+(
√2a)
2
d
2=3a
2
d=
√3
10 maj 22:03
viola: d=a√3
pięknie wyprowadziłeś podany przeze mnie wzór na przekątną sześcianu
10 maj 22:06
darkalex: nic za nic nie rozumiem z tego wzoru XD d=a√3
17 kwi 19:17