wzory skróconego mnożenia
Paula: może mi ktos to obliczyć?prosze

(3x
2−2x)(3x
2+2x)
15 paź 20:57
krystek: (a+b)(a−b)=a2−b2
15 paź 20:57
Paula: wiem ze z tego wzoru
(3x2)2 − (2x)2 ale nie wiem co dalej
15 paź 21:03
krystek: i podnosisz do kwadratu !
15 paź 21:04
Eta:
A co chcesz dalej? co to jest: równanie? nierówność
jeżeli wyrażenie ? to:
odp: 9x4 −4x2
15 paź 21:05
pigor: ... lub w zależności do czego to potrzebujesz dalej ... = x
2(9x
2−4) i koniec,
lub dalej x
2(3x−2)(3x+2), a może chcesz jeszcze, to ... = 9x
2(x−
23)(x+
23) . ...
15 paź 21:13
Eta:
15 paź 21:14