matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
`
x19:
Stosując algorytm Euklidesa znaleźć NWW liczb: 423 i 198
15 paź 20:48
AC:
423 = 2*198 + 27 198 = 7*27 + 9 27 = 3 * 9 + 0 Czyli 9 = NWD(423;198) NWW= 423*198 : 9 = 9306
15 paź 21:07