Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a_n. Określ ten ciąg rekurencyjnie.
kinkykikki: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n. Określ ten ciąg rekurencyjnie.
a
n=n(n+1)
a
1=2
a
n+1=a
n
co dalej

?
15 paź 20:46
Basia:
an−2+an = (n−2)(n−1) + n(n+1) = n2−3n+2+n2+n = 2n2−2n+2 =
2n(n−1)+2 = 2an−1+2
a1 = 2
a2 = 2*3=6
dla n≥3
an = 2an−1 − an−2 + 2
nie pytaj mnie jak do tego doszłam
nie potrafię tego wytłumaczyć
po prostu wiem i już
15 paź 21:01
Eta:
15 paź 21:02
Basia: no trochę myślałam
jak nie widać sensownego związku między dwoma kolejnymi (a nie widać) to trzeba cofnąć się o
krok dalej;
i udało się
15 paź 21:07
kinkykikki: oj, ale zrobiłaś to chyba źle, KTO ROZWIĄŻE

?
15 paź 21:25