matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby z procentami
Kasia:
Dane są liczby a = (2
−1
)
4
√
16
, b = 20. Jakim procentem liczby a jest liczba b?
15 paź 20:44
PuRXUTM:
1
a=(2
−1
)
4
*
√
16
=2
−4
*4=2
−4
*2
2
=2
/sup>{−2}=
4
b=20
b
20
*100%=
*100%=80*100%=8000%
a
1
4
15 paź 20:48