wykaż że
kim: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Dana jest funkcja f(x) = |
| − |
| − |
| dla x ≠ k ⋀ x ≠ 4 ⋀ m ≠ 0. Wykaż, że |
| | m2 | | x−k | | x−4 | |
przy spełnionych danych warunkach ta funkcja ma zawsze co najmniej jedno miejsce zerowe.
Najpierw sprowadziłam wszystko do wspólnego mianownika:
| x2−4x−kx+4k−m2x+4m2−m2x+m2k | |
| |
| m2(x−k)(x−4) | |
potem to "poukładałam":
| x2−x(4+k+2m2)+4m2+m2k+4k | |
| |
| m2(x−k)(x−4) | |
i teraz teoretycznie to x
2−x(4+k+2m
2)+4m
2+m
2k+4k ≥ 0
no i tu się zacięłam. nie wychodzi mi nic z tej nierówności prawidłowego (liczę przy pomocy Δ).
proszę o pomoc!
15 paź 20:39
Maslanek: Ma być równe zero.
Szybka delciocha
15 paź 20:41
kim: sry w pośpiechu źle napisałam!

oczywiście x
2−x(4+k+2m
2)+4m
2+m
2k+4k=0
Δ ≥ 0
15 paź 20:45
kim: mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze wyszła mi ta delta?
Δ=4m4+k2−8k+16
15 paź 22:36
kim: bo w odpowiedziach jest oczywiście inaczej
mianowicie:
Δ=4m2+k2−8k+16
15 paź 22:43
kim: up
15 paź 23:05
kim: up
16 paź 19:25