Funk. kwadratowa z wartością bezwzględną
Michał: Rozwiąż równania:
a)|x
2−2|−|x
2−9|=7
b)|x
2−4|−|9−x
2|=5
Chciałbym sam opis jak to rozpisać, bez gotowców
15 paź 20:31
krystek: a) m zerowe to −3,−2,2,3 i rozpisujesz
15 paź 20:32
krystek: ups−P{2} ,√2 zamiast −2 i 2
15 paź 20:33
pigor: ... a ja jednak dam ...

"autorskiego"gotowca i już , bo jest w tym przypadku ...
ciekawy, ale nie mam zamiaru czegokolwiek tłumaczyć po co i dlaczego, a tylko
liczę, że znajdzie się ktoś komu się spodoba, bo go zrozumie i doceni swój czas,
a więc tak :
|x2−2|−|x2−9=7| ⇔ |x
2−2|=7+|x
2−9| /
2 ⇔ x
4+4−4x
2= 49+x
4+81−18x
2+14|x
2−9| ⇔
⇔ 14x
2−126= 14|x
2−9| /:14 ⇔ |x
2−9|= x
2−9 ⇔ x
2−9 ≥0 ⇔ |x| ≥3 ⇔
⇔
x≤ −3 lub
x ≥3 ⇔
x∊(−∞; −3] U [3;+∞) . ...
15 paź 21:00