prostopadłościany
Krzysia: W graniastosłupie czworokątnym prawidłowym przekątna główna o długości m jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem α. Wiadomo że sinα = 0,2. Wyznacz objętośc tego
graniastosłupa
10 maj 21:32
@Basia: Pomagam
10 maj 22:28
@Basia:

graniastosłup prawidłowy czworokątny to prostopadłościan o podstawie kwadratowej
dane: m,sinα
d jest przekątną kwadratu o boku a
d = a
√2
sinα =
cm
0,2 =
cm
c = 0,2m
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c
2 + d
2 = m
2
0,04m
2 + d
2 = m
2
d
2 = 0,96m
2
d = m
√0,96
m
√0,96 = a
√2
a = m
√0,962
a = m
√0,48
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
V = a
2*c
V = m
2*0,48*0,2*m = 0,096 m
3
10 maj 22:38