Wyjaśnienie
Mati_gg9225535: Określ funkcję, która każdemu argumentowi m∊R przyporządkowuje liczbę rozwiązań równania
(zadanie jest w prawdzie rozwiązane tutaj
http://www.zadania.info/d63/4883532 lecz mam pewne wątpliwości i chciałbym żeby ktoś
mi to wyjaśnił)
(m −1)4
x − 4*2
x + m+2 = 0
2
x=t, t>0
(m − 1)t
2 − 4t + m+2 = 0.
Przypadek I. Równanie nie ma rozwiązań:
1) a=0 ∧ b=0 ∧ c≠0 − z tego przypadku wychodzi zbiór pusty bo b=−4≠0 (zgadza się)
2) a≠0 ∧ Δ<0 więc, m≠1 i z delty wychodzi, że m∊(−
∞,−3)∪(2,
∞) (zgadza się)
3) a≠0 ∧ t
1*t
2≥0 ∧t
1+t
2<0 i tu się zaczyna problem, dlaczego nie zakładamy ze Δ>0? a
założenia na m które wyjdą z warunków na t
1*t
2≥0 ∧ t
1+t
2<0 są łączone założeniami na m
dla Δ<0 z przypadku 2)?
15 paź 20:12
Maslanek: No to faktycznie bez sensu
15 paź 20:15
Mati_gg9225535: ja bym rozważył takie warunki:
1) taki sam
2) taki sam
3) uzupełniłbym o Δ>0
a potem wziąłbym sumę 1 ∩ 2 ∩ 3 i dla tych m−ów równanie nie powinno mieć rozwiązań, ale tamta
strona podaje inaczej...
15 paź 20:17
Maslanek: to i trtrzeba uwzględnić, kiedy Δ=0, a t≤0.
A to wyżej tak

W sumie ten mój warunek dodajesz do ostatniego.
15 paź 20:22
Mati_gg9225535: zapytam jutro nauczycielki jeszcze o potwierdzenie moich przemyslen

tak dla pewnosci

ale
dzieki za pomoc, jestem prawie pewien ze na tej stronie jest BŁĄD
15 paź 20:26
Basia: rozwiązanie w linku jest poprawne
coś Ci się pokręciło
dla Δ<0 funkcja f(m)=0
tam gdzie Δ>0 i t1, t2≤0 nadal f(m)=0
tam gdzie Δ>0 i t1≤0 t2>0 (lub odwrotnie) f(m)=1
tak gdzie Δ>0 i t1,t2>0 f(m) = 2
tam gdzie Δ=0 i t0≤0 f(m)=0
tam gdzie Δ=0 i t0>0 f(m)=1
oddzielnie rozważasz m=1 f(1) = 1
15 paź 20:27
Mati_gg9225535: chyba rozumiem błąd w moim rozumowaniu terez, zamiast f(m) skupiałem uwage na f(t) co w ogóle
mija się z celem zadania
15 paź 20:31
Mati_gg9225535: dzieki Basiu

mądra z Ciebie Kobieta
15 paź 20:31
Basia: Bóg zapłać za dobre słowo
15 paź 20:44
Eta:
15 paź 20:45
Eta:
Też bym tak chciała
15 paź 20:46
Mati_gg9225535: zasłóż
15 paź 20:47
15 paź 20:47
Mati_gg9225535:
15 paź 20:48
Mati_gg9225535: PS: jednak nadal po części nie rozumiem tego zadania
15 paź 20:49
Mati_gg9225535: dla Δ<0 funkcja f(m)=0 to rozumiem

dla Δ>0 i t1, t2≤0 nadal f(m)=0 czyli to t
1, t
2≤0 mam przekształcić we wzory Viete'a
t
1*t
2>0 ⋀ t
1+t
2 <0
czyli to jest tak jakby ten trzeci warunek zapisany przeze mnie tak?
15 paź 20:53
Mati_gg9225535: tam wychodzi im na tej stronie ze wzorów V. (−∞,−2> i biorą część wspólną z tego i z warunku na
Δ<0 a nie Δ>0... dlaczego?
15 paź 20:55
15 paź 21:05
Eta:
15 paź 21:06
Mati_gg9225535: no na prawde zasługujesz teraz tylko na ruzge a nie miłe słówka Etko
15 paź 21:07
Mati_gg9225535: pomóż a nie się ślinisz
15 paź 21:07
15 paź 21:09
Basia:
po co Ci to b ?
przecież b=4 i koniec z nim
1
o
I. powinno być a=0 i c≤0
dla a=0 i c>0 jest jedno rozwiązanie
−4t = −c
III. powinno być t
1*t
2≥0 (0 i ujemne)
2
o
I. powinno być a=0 i c>0
II. powinno być t
1*t
2≤0 (0 i dodatnie)
3
o dobrze
15 paź 21:19
Mati_gg9225535: no tak ale jakby nie bylo =
−4 to by bylo potrzebne

tak po prostu zapisałem zdajac
sobie sprawe ze m w tym przypadku ∊∅
15 paź 21:22
Basia:
gdyby b było uzależnione od parametru zmieniłyby się tylko warunki
1o I na b*c≤0
2o I na b*c>0
15 paź 21:31
Basia:
oj odwrotnie
1o I na b*c≥0
2o I na b*c<0
15 paź 21:33
Mati_gg9225535: III. powinno być t1*t2≥0 (0 i ujemne) czyli suma tez ≤0?
15 paź 21:33
Basia:
0 i ujemne ⇒ suma jest ujemna
czyli tylko w iloczynie nieostra
bo tam masz też Δ>0 czyli nie mogą być oba =0
15 paź 21:36
Mati_gg9225535: no tak racja

analizuje dalej te poprawki
15 paź 21:37
Maslanek: Dopiero teraz zrozumiałem ten ich przeskok z ostatecznym rozwiązaniem
15 paź 21:40
Mati_gg9225535: 2o I. powinno być a=0 i c>0 dlaczego c>0?
15 paź 21:42
Mati_gg9225535: a dobra rozumiem

ciagle zapominam uwzglednic ze t>0
15 paź 21:46
Maslanek: Jeszcze równanie tożsamościowe kiedy, a=b=c=0.
W pierwszym − 3 przypadek: nierówność ostra (t1t2≥0)
15 paź 21:50
Basia:
b = −4 więc nie może być = 0
po co rozważać rzeczy niemożliwe ?
15 paź 21:51
Maslanek: Przecież nie mam przed oczami
15 paź 21:55
Mati_gg9225535: reszta sie zgadza, dzieki jeszcze raz

juz sie wszystko wyjasniło,
tylko tak skoro moje warunki są poprawne to warunki z tego zadania są błędne w ktoryms momencie
na tej stronie
15 paź 21:58
Mati_gg9225535:
bo tam połączyli warunek
II. powinno być t1*t2≤0 (0 i dodatnie)
z Δ<0 co nie ma sensu raczej?
15 paź 22:03
Maslanek: Niee...

Tam jest podany ostateczny wynik już.
15 paź 22:04
Basia: musiałabym sama przeliczyć, bo czytając nie zawsze dostrzegam błędy
tylko ja bym nie ustalała tych warunków tak jak Ty bo łatwo się pomylić albo coś pominąć
leciałabym "ciurkiem" i potem zebrała wg. liczby rozwiązań
15 paź 22:05
Basia:
ad.22:03 oczywiście, że nie ma sensu
15 paź 22:06
Mati_gg9225535: no wlasnie nie, bo Δ<0 jest dla m∊(−∞,−3)∪(2,∞) czyli Δ≤0 dla m∊<−3,2>
15 paź 22:06
Mati_gg9225535: Δ≥0dla m∊<−3,2> **
15 paź 22:07
Mati_gg9225535: Δ>0 (−3,2)
15 paź 22:09
Mati_gg9225535: a chyba juz wiem o co chodzi

sprawdze to sobie zaraz
15 paź 22:12
Basia:
Δ = (−4)2 − 4(m−1)(m+2) = 16−4(m2+2m−m−2) =
16−4m2−4m+8 = −4m2−4m+24 = −4(m2+m−6)
−4(m2+m−6) ≥ 0
m2+m−6≤0
(m+2)(m−3)≤0
m∊<−3;2>
napisali sobie, kiedy Δ<0
a potem o tym zapomnieli i napisali f(m)=0 tylko z tego przypadku
t1*t2 ≤ 0 i t1+t2≤0 (moim zdaniem zresztą ta druga powinna już być ostra)
w tym tkwi błąd
15 paź 22:18
ZKS:
Wydaje mi się że nie dawno też tłumaczyłem to zadanie komuś.
15 paź 22:22
Mati_gg9225535: gdyby moje b byłoby b>0 to w 1 przypadku gdy bierzemy pod uwage 0 rozwiazan to wtedy c
musialoby byc c>0?
15 paź 22:30
Basia: tak, ale dla a=0
15 paź 22:32
Mati_gg9225535: tak tak

zapomnialem dodac

dzieki wam za pomoc

Basiu zwyższam rangę do bardzo mądrej
Kobiety
15 paź 22:34
Mati_gg9225535: dobranoc WAM
15 paź 23:02
Mati_gg9225535: Basiu jeszcze mam pytanie, raczej prywatne, mozna sie z Tobą skontaktować inaczej niż przez
forum? tak zeby w razie potrzeby zwrocic sie bezposrednio do Ciebie by nie czekać tu za długo
?

ulatwiloby mi to czasem sprawe
15 paź 23:03
Basia: podaj mi jakieś swoje namiary to Ci wyślę mój e−mail, bo na forum nie napiszę
zaraz potem mogę Twój wpis skasować
15 paź 23:06
Mati_gg9225535: i jeszcze pytanko odnosnie odpowiedzi, czy wynik ostateczny tam jest prawidłowy ?

zebym w
razie czego mogl sobie sprawdzić
15 paź 23:06
Mati_gg9225535: jeszcze raz dziekuje i zycze milej nocy
15 paź 23:07
Basia: zapisałam, skasowałam
prawie nie używam gadugadu, bo mam linuxa, a kadu raz działa a pięć razy nie
nie jest prawidłowy przy f(m)=0
reszta chyba dobra
15 paź 23:10
Basia: a jednak tam jest poprawna odpowiedź
policzyłam spokojnie i wszystko się zgadza
jutro napiszę Ci jak ja to rozwiązywałam, bo mam trochę inne podejście
nie wiem czy dla Ciebie przystępniejsze, czy nie, bo każdy ma swoje przyzwyczajenia, które
innym mogą "nie pasować"
16 paź 05:05
Basia:
a zamieszanie wzięło się stąd, że
Δ = 4(−m2−m+6)
czyli znak Δ zależy od znaku y= −m2−m+6
oni pomnożyli przez (−1) i badają y = m2+m−6
(bo tak niby łatwiej liczyć)
co znaczy, że
Δ>0 ⇔ m2+m−6<0
Δ=0 ⇔ m2+m−6=0
Δ<0 ⇔ m2+m−6>0
16 paź 06:34
Mati_gg9225535: no faktycznie dobry wynik

tylko za szybko tam przeskoczyli wg mnie do odpowiedzi
podsumowującej 1 przypadek gdy f(m)=0 stad te wątpliwosci różne

ale teraz wszystko jasne
16 paź 14:13