funkcje i ich własności! pomocy na jutro
truskawka: Funkcje i ich własności
wyznacz , które funkcje są okresowe i wyznacz ich okres. Chodź schemat jednoego
f(x)=5cos7x
f(x)=cos22x
f(x)=sinx2
f(x)=cosx+sin(√3x)
15 paź 20:10
Basia: A gdzie ten schemat ma chodzić ?
Chociaż czyli w skrócie choć
f(x) = f(x+s)
5cos7x = 5cos7(x+s)
cos7x = cos7(x+s)
7(x+s) = 7x+2kπ
7x+7s = 7x + 2kπ
15 paź 20:16
truskawka: możesz dokładnie wytłumaczyć na czym dokładnie to polega. Z góry dziękuję
15 paź 20:20
Basia:
funkcja jest okresowa ⇔ ∃s ∀x;x+s∊D f(x+s) = f(x)
najmniejsze z takich s nazywamy okresem podstawowym s0
no to badam kiedy f(x+s) = f(x) korzystając z tego, że okresem sinusa i cosinusa jest 2kπ
można użyć nawet samego 2π (okres podstawowy)
jeżeli uda się to s wyznaczyć to funkcja jest okresowa i to jest jej okres
to s musi być stałą
nie zawsze się uda np.
f(x) = sin(x2)
chyba nie będzie okresowa
f(x+s) = f(x)
sin(x+s)2 = sinx2
(x+s)2 = x2+2π
x2+2xs+s2 = x2+2π
s2 + 2xs = 2π
nie da się wyznaczyć s, bo będzie ciągle zależne od x
np. dla x=0 s2 = 2π czyli s=√2π
a dla x=1 mamy równanie
s2 + 2s − 2π = 0
Δ=4+8π
i na pewno to s wyjdzie inne
czyli funkcja nie jest okresowa
15 paź 20:42
Basia: tam w definicji ma byś ∃s>0
15 paź 20:43
Zosia : dzięki wielkie
15 paź 20:44