oblicz granice
artur: oblicz granice:
lim(x−>0) cosx−cos5xx2
moze mi ktokolwiek z tym pomoc:(?
15 paź 19:57
15 paź 20:00
Basia:
znasz regułę de l'Hospitala ?
jak znasz to ją zastosuj dwa razy
15 paź 20:02
Basia: a jak nie znasz to wzór na różnicę cosinusów
15 paź 20:02
pigor: ... np. tak :
| | cosx−cos5x | | −2sin3x sin2x | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | x2 | | x2 | |
| | −2*6 sin3x sin2x | | sin3x | | sin2x | |
=limx→0 |
| =−12 limx→0 |
| * |
| =−12*1*1=−12. |
| | 3x*2x | | 3x | | 2x | |
15 paź 20:04
Basia:
szukaj pigor błędu (bo jest); wynik to 12
sin(−x) = −sinx
15 paź 20:08
pigor: ... dziękuje i przepraszam, odjąłem pod sinusem od 5x−x=4x, a więc nie powinienem dawać już
minusa przed . ...
15 paź 20:13