funkcja
adaś: funkcja f(x)= ax+b dla argumentu 5 przyjmuje wartość o 4 większą niż dla argumentu 3. Znajdź a
robię tak :
p będzie wartością.
5a+b=p
3a+b=p+4
rozwiązuje układ
i wychodzi że a = −2 , a w odpowiedzi mam a=2 , gdzie robię błąd ?
15 paź 19:55
Patronus: Jeśli dla 5 ma być o 4 większa wartość to i jest równe p, to dla argumentu 3 od p trzeba odjąć
4.
Albo zamiast wprowadzać nową zmienną:
5a+b = 3a+b +4
2a = 4
a=2
15 paź 20:05
MQ: Bo powinieneś mieć:
5a+b=p+4
3a+b=p
bo to dla 5 jest większe o 4, a nie dla 3.
15 paź 20:05