:??
budowlaniec: fizyka(studia−1 sem)− kinematyka
napisz równanie rucu cegły upuszczonej w windzie jadącej w góre ze stałą szybkoscią v−2m/s
15 paź 19:37
MQ: v0=2m/s
v=v0−gt
15 paź 19:43
budowlaniec: to niemożliwe
15 paź 19:45
budowlaniec: v=2m/s tam miało byc
15 paź 19:46
MQ: Ja twoje v oznaczyłem jako v0
15 paź 19:47
budowlaniec: a no chyba ze tak,gdzie t−czas,g−ziemskie,a w takim razie v−predk. tej cegły? w takim razie to
nawet logiczne...
15 paź 19:49
MQ: W zasadzie powinno być tak:
r(t) = r0 +v0*t−12gt2
r0 −− położenie początkowe cegły w przestrzeni układu współrzędnych
bo kinematyczne równanie ruchu opisuje zależność położenia od czasu.
15 paź 19:53