Bym był wdzięczny za pomoc:)
pitt: 1. Piewszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 30. Suma dziesięciu początkowych wyrazów tego
ciągu jest jedenaście razy większa niż suma następnych dziesięciu wyrazów. Znajdź wzór na n−ty
wyraz ciągu.
2. pewne urządzenie w fabryce ulega szybkiemu zużyciu i jego wartość rynkowa jest równa połowie
wartości sprzed roku. Oblicz cenę nowego urządzenia wiedząc, że po siedmiu latach eksploatacji
jest warte 5 tys złotych
10 maj 21:26
pitt: 3. ciąg arytmetyczny określony jest wzorem an=3n−8. suma pewnych dziesięciu kolejnych wyrazów
tego ciągu jest równa 535. którym wyrazem ciągu (an) jest największy składnik tej sumy
10 maj 21:31
kicia xD: Zad.1.
a
1=30, r−różnica ciągu arytmetycznego
suma dziesięciu początkowych wyrazów to S
10
suma następnych dziesięciu wyrazów to S
20−S
10
| | 2a1+9r | |
S10= |
| *10=5(2a1+9r)=10a1+45r=300+45r |
| | 2 | |
| | 2a1+19r | |
S20= |
| *20=10(2a1+19r)=20a1+190r=600+190r |
| | 2 | |
S
20−S
10=600+190r−(300+45r)=300+145r
S
10=11(S
20−S
10) ⇔ 300+45r=11(300+145r)
300+45r=3300+1595r
1550r=−3000
10 maj 21:54
kicia xD: Zad.2.
a
1−cena nowego urządzenia
a
n+1−cena urządzenia po n latach użytkowania
| | 1 | |
a8=5000 ⇔ a1*( |
| )7=5000 |
| | 2 | |
a
1=5000*128
a
1=640000
Odp.: Cena nowego urządzenia wynosi 640 tys. złotych.
10 maj 22:04
kicia xD: Zad.3.
Dany jest ciąg arytmetyczny. Korzystając ze wzoru ogólnego ciągu obliczamy jego różnicę:
r=a
n+1−a
n=3(n+1)−8−(3n−8)=3n+3−8−3n+8=3
Wiemy, że suma dziesięciu kolejnych wyrazów tego ciągu (od a
n do a
n+9) wynosi 535, zatem:
5(2a
n+9*3)=535
10a
n+135=535
10a
n=400
a
n=40
3n−8=40
3n=48
n=16
Rozważany ciąg jest rosnący, ponieważ r>0, dlatego największym składnikiem sumy dziesięciu
kolejnych wyrazów tego ciągu jest wyraz o największym współczynniku, czyli a
n+9=a
25.
Odp.: Największy składnik tej sumy jest 25. wyrazem ciągu (a
n).
10 maj 22:27